Detall - 100017
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
100017
Títol
Terrisseria de Cal Moreno
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/terrisseria-de-cal-moreno
Bibliografia
<p><span><span><span>CORREDOR-MATEOS, J.; GUMÍ, J. (1978). <em>Ceràmica popular catalana. </em>Barcelona: Edicions 62.</span></span></span></p>
Centuria
XIX-XXI
Notes de conservació
Descripció
<p>La terrisseria de Cal Moreno està situada al pati del darrera de la casa. </p> <p>S'hi conserva tot l'espai de producció, amb l'edifici de l'obrador i el forn i el pati amb la bassa. L'edifici és una construcció rectangular de dos nivells d'alçat i la coberta a un vessant. La part frontal es troba oberta amb galeries amb pilars d'obra. A l'interior hi ha els dos forns situats en nivells diferents, així com l'obrador i l'assecador. Al pati hi ha la bassa, on es treien els terrossos i les pedres de l'argila que arribava amb els carros. </p>
Codi d'element
08161-228
Ubicació
Carreró de Cal Moreno, 2.
Història
<p><span><span><span>La terrisseria la va fundar Josep Mata a mitjans del segle XIX. Es dedicava a fer tot tipus d'atuells i material constructiu. El darrer en portar el negoci fou Josep Mata Balart, qui en jubilar-se va seguir anant de forma diària a la terrisseria tot fabricant plats i rajoles de disseny únic.</span></span></span></p> <p><span><span><span> La terrisseria va ser una activitat econòmica molt important a Piera, gràcies a l’existència d’argila a la proximitat de la vila. Hi trobem documentades quatre terrisseries a Cal Tasta, Can Jana, Ca l’Isidret, Cal Moreno i Cal Víctor, que tenien l’obrador i el forn davant la casa, a més de la Bòbila. Aquest material s’extreia en carros de forma manual i es portaven fins als obradors, on es dipositava en una bassa per ablanir-la. Després de treure-li les impureses s’estenia per treure l’aigua i es tallava en blocs o pans i es deixava reposar un temps. Tot seguit es tornejaven i es deixaven reposar fins que ja es podien coure al forn. Tenien un pati on s’assecaven i es col·locaven les peces, llestes per a la seva comercialització. S’hi feien tot tipus d’atuells, com són plats, torretes, gibrelles, càntirs, etc, així com material per la construcció. La ceràmica tradicional va conviure un temps amb innovacions, essent la més important els plats i gerres de vi, les torretes i les menjadores. Els plats a Piera reben el nom “de murri”, “de garber”, “platillo”, “platero” i “plat de la mort”, aquest últim per als menjars dels funerals (CORREDOR-MATEOS, GUMÍ, 1978: 134). La darrera terrisseria en actiu va ser Cal Tasta, que va tancar fa uns anys.</span></span></span></p>
Coordenades
41.5176000,1.7418100
UTM X
395015
UTM Y
4596982
Any
Municipi
08161
Nom del municipi
Piera
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-3.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-4.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-5.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-6.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-7.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08161/100017-8.jpg
Estil
Contemporani
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Sense ús
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Inexistent
Data de modificació
2025-07-30 00:00:00
Autor de la fitxa
Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
98
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
2484
Comarca
6